Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Μειωμένα έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ αναμένει εφέτος η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 20 Φεβ. 2013, 16:43
«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για την δυνητική λήψη μέτρων, είναι με βάση τους στόχους και όχι την
περσινή χρονιά», δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δ.Αναγνωστάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, εφέτος προβλέπεται ότι τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια λιγότερα από πέρυσι, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί, βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων», συνέχισε, «θα πρέπει διαρκώς να αξιολογείται και να λαμβάνεται υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εντατικοποίηση της προσπάθειας τόσο στις πολιτικές, όσο και στους φοροεισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Αναφερόμενος ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας στις αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τον πρώτο μήνα υπήρξε υστέρηση εσόδων στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 161 εκατ. ευρώ, στους λοιπούς έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα στον καπνό, τα έσοδα ήταν 153 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο, καθώς και από τα τέλη κυκλοφορίας που ήταν μειωμένα κατά 134 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης, ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση με ποιόν τρόπο, αν υπάρχει συνέχεια αυτής της αρνητικής εξέλιξης στο επόμενο τρίμηνο, θα παρέμβει ώστε να αποκλείσει τον πιθανό κίνδυνο για νέα μέτρα.

«Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την αναγνώριση του λάθους από τους πιστωτές μας και άρα να κάνουμε τροποποιήσεις, αλλά και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα, καθώς υπάρχουν μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ή το κόστος ήταν πολύ μεγάλο στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία από ό,τι συνεισέφεραν. Στόχος να υπάρχει μία πολύ προσεκτική διαχείριση του όλου ζητήματος έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα πιθανά νέα μέτρα», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σταϊκούρας, αφού τόνισε ότι το ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών αναγνωρίζεται και από τους εταίρους και τους δανειστές μας, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει αναπροσαρμοστεί δύο φορές, το Μάρτιο και το Δεκέμβριο του 2012 και ελήφθη υπόψη η βαθύτερη ύφεση.

«Διαπραγματευόμαστε με ρεαλισμό, υπεύθυνα, σοβαρά, με πράξεις και όχι λεκτικούς ακροβατισμούς και λεονταρισμούς [...] Τα οικονομικά προγράμματα δεν πρέπει να είναι άκαμπτα, ειδικά όταν η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Οφείλουν να ενσωματώσουν τις παραμέτρους του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος», επισήμανε.

«Τα αποτελέσματα του 2012 μας επιτρέπουν μια συγκεκριμένη αισιοδοξία. Αφού πιάσουμε τους στόχους, θα αποκτήσουμε βαθμούς ελευθερίας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά», κατέληξε.