Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται κομφούζιο με τις καταθέσεις, λόγω αναδρομικής φορολόγησης

Αναρτήθηκε 20/2/2013
Υποχρεωτική η αναγραφή των τόκων στη φετινή φορολογική δήλωση.
Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να δηλώσουμε στη φορολογική μας δήλωση τους τόκους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που
διατηρούμε. Και να ελέγξουμε αν μας φορολόγησαν για τους τόκους του 2012 με συντελεστή 10% καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε δήλωση στην εφορία και να πληρώσουμε επιπλέον φόρο. Δεν είναι ανέκδοτο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ασχοληθεί με 10 εκατομμύρια καταθέτες και έχει προκαλέσει το απόλυτο κομφούζιο. Θα το βρούμε μπροστά μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

 Η υποχρεωτική αναγραφή των τόκων…

Ο νέος φορολογικός νόμος προβλέπει ρητά ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να αναγραφεί το σύνολο των εισοδημάτων,  ακόμη και αν αυτά φορολογούνται αυτοτελώς (δηλαδή στην πηγή τους όπως συμβαίνει με τους τόκους των καταθέσεων και τα μερίσματα) ή απαλλάσσονται της φορολογίας. Μέχρι τώρα, οι καταθέτες πήγαιναν στις τράπεζες και ζητούσαν βεβαίωση για τους τόκους προαιρετικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τεκμήρια. Τώρα όμως το «παιχνίδι» ανοίγει. Το προαιρετικό γίνεται υποχρεωτικό που σημαίνει –αν θέλουμε να εφαρμόσουμε το γράμμα και το πνεύμα του νόμου- ότι θα πρέπει να αναγραφεί και το τελευταίο λεπτό του ευρώ. Δεν είναι όμως καθόλου απλό. Οι τράπεζες θα πρέπει να ταχυδρομήσουν βεβαιώσεις σε όλους τους καταθέτες είτε έχουν εισπράξει ένα λεπτό του ευρώ από τόκους, είτε έχουν εισπράξει ένα εκατομμύριο ευρώ. Τελειώνει και ο Φεβρουάριος και το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει εκδώσει τις σχετικές οδηγίες. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά: Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς; Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς των 18αρηδων φοιτητών οι οποίοι δεν εμφανίζουν άλλα εισοδήματα; Θα θεωρηθεί ότι έχουν εισόδημα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν και γι’ αυτούς τα τεκμήρια; Θα υπάρξει εξαίρεση μέχρι ένα ποσό τόκων προκειμένου να μην πήξουμε πάλι στην γραφειοκρατία;

…Και η αναδρομική φορολόγησή τους

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών καλεί τους καταθέτες να επικοινωνήσουν με την τράπεζά τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν οφείλουν χρήματα από τόκους. Ναι, προέκυψε και τέτοιο ζήτημα. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι ο νέος συντελεστής φορολόγησης των τόκων 15% (από 10% που ήταν μέχρι τώρα) ισχύει με βάση την ημερομηνία καταβολής των τόκων. Έτσι, αν κάποιος εισέπραξε τους τόκους του στις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια προχώρησε σε ανάληψη του ποσού, χρωστάει χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και δεν το γνωρίζει. Πολύ απλά διότι η κατάθεσή του έχει φορολογηθεί με 10% και πρέπει –με βάση το υπουργείο Οικονομικών- να φορολογηθεί με 15%. Τρία ενδεχόμενα υπάρχουν για τις περιπτώσεις καταθετών που εισέπραξαν τόκους ειδικά μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου (διότι αν τους εισέπραξαν μετά το πιο πιθανό είναι ότι έχει ήδη παρακρατηθεί το 15% οπότε δεν υπάρχει διαφορά):

    Η τραπεζική κατάθεση να έχει παραμείνει στην ίδια τράπεζα οπότε θα γίνει αυτόματη ανάληψη της διαφοράς
    Ο καταθέτης να έχει σηκώσει τα χρήματά του οπότε θα πρέπει να πάει στην τράπεζα για να διευθετήσει το ζήτημα
    Ο καταθέτης να μην διευθετήσει το ζήτημα με την τράπεζα και να χρειαστεί να κάνει δήλωση στην εφορία μέχρι το τέλος Μαρτίου.