Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για δάνεια σε επιχειρήσεις

Αναστροφή του κλίματος στην οικονομία με διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω των ειδικών ταμείων μετά από συμφωνία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, επιχειρεί η κυβέρνηση. Αντ. Σαμαράς, Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στην χθεσινή σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισαν ακόμη
τη λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στην υπογραφή προγραμματικής συμβάσεων με τις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και σε δέσμη μέτρων κοινωνικής μέριμνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κατέληξαν στη χθεσινή τους σύσκεψη οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, θέλοντας να αποτρέψουν την κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων, αποφάσισαν χθες να στρέψουν την στόχευση της κυβέρνησης στην άσκηση και κοινωνικής πολιτικής με τη λήψη μέτρων που θα δώσουν αναπτυξιακές ανάσες ρευστότητας στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει μέριμνα για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων και οικογενειών με κανένα εργαζόμενο, μέσα από τη μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήτταν η φράση του Φ. Κουβέλη που επισήμανε στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς πως «θα πρέπει να δώσουμε πράγματα στην κοινωνία, αλλιώς θα εκραγεί».

Όπως τόνισαν, τόσο ο Ευάγγ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης, θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα υπογράψει άμεσα προγραμματικές συμβάσεις με τις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτηθούν νέοι υποψήφιοι επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να κινηθεί η αγορά, αλλά να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και να διατηρηθούν οι υπάρχουσες.

Πέραν τούτου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επεξεργάστηκαν μέτρα, που θα στηριχθούν κυρίως στη μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ προς το Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να στηριχτούν οι μακροχρόνια άνεργοι και κυρίως οι νέοι, ενώ αποφασίστηκε να συνεχίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων για όλο το διάστημα που δεν θα έχουν δουλειά και ανεξάρτητα από τον αριθμό των ενσήμων τους. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να στηριχθούν οι οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, ενώ όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος στόχος της κυβέρνησης είναι η «δημιουργία ειδικού προγράμματος το οποία θα αφορά 700.000. ανέργους».

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι «κανένας άνεργος δεν θα βρίσκεται εκτός του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» και πως θα υπάρξουν «ειδικά προγράμματα για την επανακατάρτιση των νέων». Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να προσχωρήσει το πρόγραμμα χωρίς απολύσεις και οι λύσεις να δοθούν μέσα από την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της κινητικότητας, ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις», πως «η κινητικότητα, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού είναι εκείνη που μπορεί να δίνει απάντηση», σημειώνοντας ότι στα μέτρα της διοικητικής μεταρρύθμισης «εντάσσεται και η απομάκρυνση όλων εκείνων οι οποίοι υπήρξαν επίορκοι ως δημόσιοι υπάλληλοι». Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκ νέου και το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. να υπογραμμίζει πως προωθείται ρύθμιση ώστε «να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, για το αγροτικό πετρέλαιο, μαζί με άμεσα μέτρα που αφορούν στην ένταξη σε καθεστώς συνταξιοδότησης όλων εκείνων που έχουν βρεθεί στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο κι έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949».

ΔΕΣΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Για το ίδιο θέμα ο Ευάγγ. Βενιζέλος σημείωσε ότι θα υλοποιηθεί η δέσμη των προτάσεων και των αποφάσεων της κυβέρνησης για τους αγρότες, και έκανε ειδική αναφορά στα συνταξιοδοτικά θέματα, στο πετρέλαιο κίνησης και σε θέματα που αφορούν την επιστροφή ΦΠΑ.

Τέλος, οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για τις ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με την επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων οδικών έργων, τα οποία όπως ειπώθηκε θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Μέτρα υπέρ των ανέργων
Αμεσα μέτρα υπέρ των ανέργων. Εντός των ημερών ρυθμίζεται νομοθετικά η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων

Οχι απολύσεις στο Δημόσιο
Με κινητικότητα των υπαλλήλων και με αξιολόγηση δομών και προσώπων, θα επιχειρηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση.

Αγρότες
Αναζητούνται πρόσθετα μέτρα για ενίσχυση των αγροτών. Στο τραπέζι εισηγήσεις για μείωση της φορολο- γίας στο πετρέλαιο και επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Φ. Κουβέλης
«Πρέπει να δώσουμε πράγματα στην κοινωνία, αλλιώς θα εκραγεί», ήταν η φράση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ προς τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, μόλις ξεκίνησε η σύσκεψη.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ